Wakacyjne wspomnienia. Moje własne i moich własnych znajomych. Jakieś pamiątki, zdjęcia, historie, twarze. I kulinarne inspiracje, które ostatnio czerpię zewsząd.
Wczoraj zafascynowała mnie opowieść W. o jej pobycie w Chorwacji, nie tak dalekim przecież kraju, który kusi mnie od dawna. Kamieniste plaże, choć z pewnością piękne, nie interesowały mnie tak bardzo jak piwniczne beczułki z winami, których "musiała" kolejno degustować, soczyste arbuzy i słodkie winogrona, którymi objadała się w upalne dni, oraz bakłażany rosnące w przydomowych chorwackich ogrodach. Opowiadała o świeżo tłoczonych oliwach i deskach pełnych mięs przygotowanych na tamtejszą modłę. A do mięs Chorwaci podsuwali jej pastę z bakłażanów i papryki oraz ryż z warzywami, który pełnił rolę i ryżu i sałatki.
Ryż z warzywami. Jakie to musi być proste, choć nieoczywiste danie. Zainspirowana pomysłem postanowiłam jak najszybciej stworzyć jego własną wersję - z cukinią i papryką. Kolorową i z charakterem.
Nie kombinowałam z tysiącem przypraw i dodatków, postawiłam na czosnek i świeżą natkę pietruszki, które super zagrały w znanym Wam już (TYM) przepisie na cukinię. Jednak duża ilość dosyć dosyć mdłego ryżu potrzebowała smakowego kopa a ponieważ ostatnio w Marks and Spencer zaopatrzyłam się w uroczy słoiczek suszonych płatków chilli to wystarczyła chwila, żeby zdecydować, że to właśnie płatkom chilli powierzę to ambitne zadanie. Głupio się chwalić, ale efekt jest naprawdę niesamowity bo mega pyszny w swej prostocie.
Polecam Wam ten ryż szczególnie do mięs z grilla.
Nie kombinowałam z tysiącem przypraw i dodatków, postawiłam na czosnek i świeżą natkę pietruszki, które super zagrały w znanym Wam już (TYM) przepisie na cukinię. Jednak duża ilość dosyć dosyć mdłego ryżu potrzebowała smakowego kopa a ponieważ ostatnio w Marks and Spencer zaopatrzyłam się w uroczy słoiczek suszonych płatków chilli to wystarczyła chwila, żeby zdecydować, że to właśnie płatkom chilli powierzę to ambitne zadanie. Głupio się chwalić, ale efekt jest naprawdę niesamowity bo mega pyszny w swej prostocie.
Polecam Wam ten ryż szczególnie do mięs z grilla.
Składniki
/4 porcje/
300 g brązowego ryżu
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula
czerwona papryka
4 ząbki czosnku
zielona cukinia
żółta cukinia
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.
W czasie gdy ryż się gotuje, przygotuj warzywa. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę pokrojone w małą kosteczkę, podsmaż na średnim ogniu, aż trochę zmiękną. Teraz dodaj drobno posiekany czosnek i obie cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko podsmaż przez chwilę, cukinie powinny pozostać lekko twarde.
Do warzyw dodaj ugotowany ryż, drobno posiekaną natkę pietruszki i płatki chili. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Wygląda przepysznie.W. :)
OdpowiedzUsuń